KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 10.

Ünnepélyesen átadták a KREK Várad-velencei óvodáját

A 31. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében május 9-én átadott óvoda a Nagyvárad-velencei negyed romák által lakott részében épült.
Ünnepélyesen átadták a KREK Várad-velencei óvodáját

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében magyar kormánytámogatással épült óvoda két év alatt készült el, mintegy 80 gyermek befogadására alkalmas. A beruházás értéke 3,2 millió lej. 

Az átadón jelen volt Szijjártó Péter külügyminiszter, Cseke Attila miniszter, Potápi Árpád államtitkár, Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár, Grezsa István miniszteri biztos, valamint Lakatos János, a Ciore Roma alapítvány elnöke. Igét hirdetett Bogdán Szabolcs János püspök. Moda Ivanyi Carmen Silvia énekelte el a román, a magyar és a roma himnuszt. 

Szijjartó Péter külügyminiszter ünnepi beszédében kiemelte, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program hetedik éve zajlik, és Erdélyben 90 új óvoda és bölcsőde épült, és 380-nál is több meglévő óvodát újíthattak fel. Különösen fontos, hogy ebben az óvodában is keresztyén nevelés zajlik majd. A magyarság történelme szorosan összefonódott a keresztyénséggel: a keresztyénségünk megtartott minket magyarnak, és a magyarságunk keresztyénnek. Nem véletlen, hogy a magyar kormány 2010 óta 150 új templomot épített Kárpát-medence-szerte, illetve hozzájárult több mint 3000 templom felújításához. 

Lakatos János, a Ciore Rome elnöke meghatottan mondta, hogy ezt a május 9-ét soha nem felejti el, mert ez a helyi roma közösség számára nagy nap. Azzal, hogy itt óvoda épülhetett, régi álmuk vált valóra. Köszönetet mondott azoknak, akik ezt lehetővé tették: a Magyar Kormánynak, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek, az RMDSZ-nek. 

A szalag elvágása előtt a jelenlévők az udvaron megtekinthették az óvodások műsorát. A gyermekek vidám énekes-táncos összeállítással kápráztatták el a közönséget. 

Az új óvoda az Orsolya Óvoda keretében működik majd a környéken lakó gyermekek számára nyújtva tanulási lehetőséget.