KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 23.

Felújították mezőtelki óvodát

Maior Erneszt
Az óvodafejlesztési program keretében sikerült az épületet teljesen felújítani, több mint 20 gyermek modern és civilizált körülmények között.
Felújították mezőtelki óvodát

Az 1993-as esztendő a Mezőtelki magyar református emberek szomorú szívvel zárták, hiszen ekkor az állam úgy döntött, hogy a kicsi faluban - a csökkentett létszám miatt - meg kell szüntetni a magyar tagozatú óvodát. Ezt nem lehetett tétlenül nézni, ezért az akkori presbitérium, a gyülekezet nevében elhatározta, hogy a problémát orvosolja és megoldást keres. Így született meg az a döntés, hogy a Mezőtelki Egyházközség keretén belül létre hoznak egy óvodát, mely tanulási lehetőséget biztosít a faluban élő magyar ajkú gyerekek számára. 

Ötletként nagyon jól hangzott, viszont nagyon nehéz volt összegyűjteni az ötlethez szükséges hivatalos iratokat és anyagi támogatást. De Isten kegyelméből 1994. novemberében, sikerült létrehozni egy játszóházat, amely szerény körülmények között ugyan, de működött több esztendőn át. 

Továbbra is egymás terhét hordozva, 2008-ban sikerült egy új épületbe átköltöztetni az óvodát, és ,,hivatalosabb” keretek között működtetni. Az új épület, lehetőséget teremtett arra, hogy a gyermekek modern körülmények között tudják személyiségüket formálni és méltóképpen felkészülni az iskolás évekre. Azonban az épület karbantartása/fejlesztése egy külön kihívást jelentett a gyülekezetnek, melyet önerőből nehéz körülmények között tudott fenntartani. Az újonnan elkészített épület mellett, számos kellékre volt szükség, melyeknek beszerzése a gyülekezet számára lehetetlen volt. Azonban a Magyar Református Egyház Zsinatának köszönhetően a karbantartás/fejlesztés zökkenőmentesebben alakult. 

Ezt követően a Mezőtelki Református Egyházközség vezetősége és tagjai 2019-es esztendőben átélték mindazt, amit 1János 5, 4 versében olvasunk: ,,minden lehetséges annak aki hisz.” Új perspektívák nyíltak meg a mi kis gyülekezetünk előtt és ezt a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tette lehetővé. 

Az óvodafejlesztési program keretében sikerült a meglévő épületet teljesen felújítani, és a mai szabványoknak megfelelően átalakítani, ahol több mint 20 gyermek modern és civilizált körülmények között, református szellemben nevelkedhet és tanulhat. Modern óvodánk így lehetőséget kínál a környéken élő magyar családoknak, akik gyermekeik szellemi és lelki fejlődéséért tenni akarnak. Mi pedig bízunk abban, hogy az Úr, aki mindeddig megsegített, továbbra is gondviselő szeretetével eláraszt miket!