KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 23.

Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket

Seres-Matolcsy Réka óvodapedagógus
Kraszna egész közössége élvezi az óvodának a gyümölcseit, amely segíti gyermekeinket abban, hogy megerősödjenek keresztyén hitükben.
Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket

Magyarország Kormányának jóvoltából, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében, a Szilágy megyei Krasznán is új óvoda épült. Az új intézmény égető hiányt töltött be a település életében, és az elsők között készült el a Királyhágómelléki Református Egyházkerület óvodái közül. Története 2017. július 8-án indult, amikor a Szilágysomlyói Református Egyházmegye, a Reformáció 500 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyén, elhelyeztük az óvoda alapkövét. Az ünnepi esemény magában hordozta a szebb jövő ígéretét az itt élő családok számára.

Kraszna község összlakossága 4463 fő, amiből 3869 magyar nemzetiségű. Az új óvoda építése előtt gyermekeink oktatása egy régi, teljesen lepusztult, romos állapotban levő épületben zajlott, méltatlan körülmények között. Nagy örömöt jelentett a krasznai családok számára, amikor felépült a Magyar Kormány által támogatott, mai igényeknek megfelelő, modern, korszerűen felszerelt óvoda. 

Az új óvoda átadására 2019. augusztus 25-én került sor, melyen részt vett Dr. Grezsa István is, az óvodaépítési projekteket felügyelő kormánybiztos.  A  Jézus által szólt ige fényében adtunk hálát a befejezett épületért, amely a következő nemzedékek nevelésének fontos színhelyévé vált: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa” (Márk 10,14). Az intézményt Kraszna község önkormányzata és a helyi iskola működteti, a református gyülekezet munkatársai pedig, heti rendszerességgel gyerekfoglalkozásokat tartanak az itt tanulóknak. Az új, napközi óvodában 5 óvodai csoport működik, több mint 100 gyereknek biztosítva ez által nap mint nap az otthon melegét, a családias hangulatot, a baráti közösséget, a felhőtlen gyerekkort. A szülők nagyon elégedettek és hálásak, hiszen nyugodt lélekkel vihetik és hagyhatják gyermekeiket egy olyan környezetben, ahol tudják, minden feltétel adott gyermekeik lelki, testi fejlődéséhez.

Az óvoda munkaközössége is nagy odaadással végzi feladatait. 10 óvodapedagógus foglalkozik főállásban a gyerekekkel, 4 dadus segít ebben a szolgálatban, akik az óvoda tisztaságáról is gondoskodnak, a konyhán pedig két szakácsnő gondoskodik a finom és egészséges ételekről, melyekhez az alapanyagokat az ügyintéző szerzi be.

Kraszna egész közössége élvezi ennek az óvodának a gyümölcseit, amely segíti gyermekeinket abban, hogy megerősödjenek keresztyén hitükben és magyar identitásukban, mely a jövőt jelenti nemzetünk számára.