KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 22.

A Csillagocska Református Zeneóvoda felújítása

Konrád Tamás
Mivel óvodánk egyházi intézmény, nagy hangsúlyt fektetünk keresztyén értékrendünk áthagyományozására.
A Csillagocska Református Zeneóvoda felújítása

2018 szeptemberében egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Csillagocska Alapítvány, ugyanis óvodánk egy teljesen új köntösbe bújtatott közösségi térrel kezdhette meg a tanévet. Az úgynevezett díszterem és a hozzá tartozó helységek a magyar kormány Kárpát-medencei bölcsőde- és óvodafejlesztési programja keretében és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetésével szépülhetett meg. A Nagyvárad-réti Református Templom alagsorában található közösségi tér súlyos vízszigetelési gondokkal küszködött, mely következménye a penészedés és a rossz minőségű levegő volt. Mindamellett, hogy a meglévő problémákat elhárították, a falakat újra vakolták és festették, a padlózatot kicserélték, az elektromos hálózatot és világító testeket modernizálták, új kiegészítőket is kapott ez a tér. 

Az immár ünneplőbe öltözött közösségi tér nem csak egy díszterem, melyet csak nagy ritkán leporolnak. Az óvodás csoportok napi szinten használják közös és egyéni foglalkozásokra, táncházakra, játszóházakra, bábszínházi előadásokra, különböző kulturális rendezvényekre, jeles napok megünneplésére, szerepekre. A terem szolgálata ezzel nem ér véget. Amint az óvodás gyermekek zsivaja elcsendesedik, felcsendülnek a magyar népzene hangjai, mivel délutánonként népzene és néptáncoktatás folyik. Ugyancsak ez a terem szolgál a Nagyvárad-réti Református Egyházközség és a Csillagocska Alapítvány különböző kulturális és vallási rendezvények, konferenciák, előadások helyszínéül. 

Az új beruházás és az óvodánkban folyó minőségi munka hatására intézményünk egyre ismertebb lett. Jelenleg nyolcvan gyermek, négy csoportban tölti vidám napjait a biztonságot, bizalmat, elfogadást és védelmet nyújtó intézményben. Fontos a derűs légkör, a jó hangulat, melyet Dobrai Júlia óvodavezető, Szabó Mónika, Habinyák Erzsébet, Galamb Andrea, Gyulai Hajnalka, Szőcs Brigitta, Bak Annamária, Ruszt Beáta óvónők, és Benedek Árpád zenepedagógus lelkiismeretes munkája biztosít. Külön említést érdemelnek az óvónők munkáját segítő dajkák.

Mivel óvodánk egyházi intézmény, nagy hangsúlyt fektetünk keresztyén értékrendünk áthagyományozására. Igyekszünk úgy a szellemi, lelki, mint a fizikai körülményekben a legjobbat, a legértékesebbet adni gyermekeinknek, ezért sokat játszunk, éneklünk, táncolunk, imádkozunk, mozgunk a friss levegőn, sokat kirándulunk, ismerkedünk a természettel.