KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 október 9.

Hálaadás a megújult szilágyborzási templomért

Az elmúlt 4 évben az alig több, mint 200 lelkes szilágysági közösség kívül-belül felújította templomát.
Hálaadás a megújult szilágyborzási templomért

Október 8-án ünnepi istentiszteletre gyűltünk össze a szilágyborzási templomban. Az elmúlt 4 évben az alig több, mint 200 lelkes szilágysági közösség kívül-belül felújította templomát. A felújítást a Bethlen Gábor Alap és a romániai vallásügyi államtitkárság is támogatta. A KREK közigazgatási ügyosztálya hathatós segítséget nyújtott a pályázatok ügyintézése során. 

            Az ünnepi istentiszteleten Bogdán Szabolcs János püspök hirdette az igét az ApCsel 14,21-28 versei alapján kiemelve a gyülekezet nagyszerű helytállását. Nagy út áll mögöttük, ami nem volt zökkenőmentes, de a mai mérföldkő jelzi, hogy Isten végig mellettük állt és megsegítette őket ebben a felújításban. Pál apostol missziója sem volt zökkenőmentes, sőt olykor életveszélyes is volt, de Isten mindig megóvta, mert célja volt vele. Négy jellemvonást figyelhetünk meg a szolgálatában. Az egyik a bátorság, amely abban mutatkozott meg, hogy nem félt visszatérni oda, ahol az életére törtek. Ez nem vakmerőség volt, hanem a hitből fakadó bátorság. A Szentlélekkel teli ember bátor és másokat is bátorító tud lenni. A másik jellemvonás a rend és szervezettség volt. Fontos egy gyülekezetben a rend, amit a választott elöljárók, mint őrállók alkalmaznak szolgálatuk során. Nem zsarnokok, hanem szolgák és munkatársak tudnak lenni a közösségben. A harmadik jellemvonás az igehirdetés fontossága volt. Pál apostol nem önmagáról beszélt, hanem a Krisztusról szóló evangéliumot hirdette. A modern világban egyre inkább háttérbe szorul az igehirdetés, helyére pedig a szórakozás, a szabadidős tevékenységek, a kedvtelések kerülnek, még a gyülekezetekben is. Pedig az igehirdetés helyét és idejét semmi sem cserélheti fel. Gyönyörű a felújított templom és a szószék, de a legszebb a benne hirdetett élő ige és élő gyülekezet. Végül a negyedik jellemvonás az, hogy az apostol nem önmagát dicséri, hanem Istent. Ő nyitott kaput a pogányok előtt, ő munkálkodott a szívekben, hogy hívő keresztyének alkossák a gyülekezetet. Ezért lehetünk ma is hálásak Istennek, hogy ebben a gyülekezetben is munkálkodik és élő hitű keresztyéneket fog össze országa építésére, házának megújulására.

            Az igehirdetés után Iepure-Tőtős Emese-Brigitta házigazda lelkipásztornő köszöntötte az egybegyűlteket és a meghívottakat. Rendhagyó módon köszöntötte először a gyülekezet tagjait, a családokat, fiatalokat és időseket. Isten után nekik köszönhető az, hogy ma ünnepelünk. Köszönetet mondott minden támogatónak: családoknak, országos és anyaországi kormányoknak, polgármesteri hivatalnak.

            Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke is köszöntötte az ünneplő gyülekezetet. Felemelő érzés egy maroknyi közösség munkáját és összefogását látni. Emlékeiben felidézte, hogy valahányszor Borzáson járt mindig azt tapasztalta, hogy ez a közösség a templomért és az iskoláért mindenre kész áldozatot hozni. A jövőben is erre az összefogásra buzdította a közösséget.

            A borzási énekkar szép énekekkel és versekkel gazdagították az ünnepi istentiszteletet, majd Iepure-Tőtős Emese-Brigitta lelkipásztornő röviden ismertette a 4 éves felújítási munkálatokat. Alig került ki a Teológia padjából, két hónapon belül neki kellett fogni a munkálatoknak. Tapasztalatlansága ellenére segítő és támogató munkatársak vették körül, és így érhették el a mai szép eredményt. Külön köszönetet mondott Péter L. György gondnoknak a szeretetteljes hozzáállásáért, valamint Kállai Szabolcs kivitelezőnek és csapatának, akik szakszerű munkát végeztek.

            Bernáth István polgármester és Péter L. György gondnok is köszönetet mondtak a lelkipásztornőnek, hogy ebben a 4 éves időszakban lelkesen és nagy törődéssel állt a munkálatok és a gyülekezet mellé. Ezt követően a meghívott lelkipásztorok köszöntötték a gyülekezetet e jeles napon, és egy-egy igével kértek áldást a megújult templomra és a gyülekezetre.

            Az ünnepi istentisztelet szeretetvendégséggel zárult a gyülekezeti teremben. Isten áldása legyen a borzási gyülekezet közösségén, hogy a megújult templomot megújult szívek és élő kövek töltsék be.

Szőnyi Levente

Fényképek: Torkos Márk Erik