KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 november 2.

Református kápolna Nagyváradon

Ünnepélyesen átadták november elsején a Sulyok István Emlékkápolnát a nagyváradi Rulikowski temetőben.
Református kápolna Nagyváradon

 Sulyok István (1859-1944) a Királyhágómelléki Református Egyházkerület első püspöke volt, aki 1920 után, a reménytelenség időszakában vállalta a szolgálatot és szervező, intézményteremtő munkásságával megerősítette az egyházkerületet. 

Igehirdetésében Bogdán Szabolcs János püspök azt hangsúlyozta, hogy a feltámadásba vetett hit nélkül az élet reménytelen és félelmekkel teli. A kápolnában az életet fogják hirdetni az ott szolgáló lelkipásztorok, az örök életet, hiszen Krisztus a feltámadásával diadalt aratott a halál felett. Ciprian Olinici vallásügyi államtitkár méltatta a reformátusoknak Várad társadalmi, kulturális fejlődésében betöltött évszázados szerepét. A vallásügyi államtitkárság bőkezűen támogatta az építkezést, mert tudják, hogy minden istentiszteleti hely fontos egy közösség számára - mondta az államtitkár. Kiss-Parciu Péter, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium váradi gyökerekkel rendelkező helyettes államtitkára elmondta, hogy a beruházás 90 millió forintba került, ebből 45 millió forintot biztosított a magyar kormány. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy ha van erős hit és akarat, akkor mindig el lehet érni a célt, még a sors fölött is a hit győzedelmeskedik. Sokáig lehetetlennek tűnt, hogy megvalósuljon a református kápolna a nagyváradi temetőben, de mivel volt akarat és erős hit, minden szálat megmozgattak annak érdekében, hogy az álom valóra váljon. 

 A nagyváradi református lelkészek nevében Módi József újvárosi lelkész mondott köszönetet az egyházkerületnek azért, hogy méltó helyet biztosított a feltámadás örömüzenetének hirdetésére. Ezt követően a nagyváradi kántorkórus szolgálatát hallgathatták meg a jelenlévők. Az ünnepségen jelen volt Csűry István nyugalmazott püspök, akinek a szolgálata alatt letették a kápolna alapkövét, valamint Demeter Katalin, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja. 

A kápolnát Némethy László tervezte. Az átadáson bemutatták Deák Árpád szobrászművész Sulyok Istvánról készített plakettjének a gipsz lenyomatát, ami alapján majd elkészül a Sulyok-emléktábla.

Fényképek: Torkos Márk Erik/KREK