KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 december 8.

Egyházkerületi közgyűlés

Az idén felújított hegyközcsatári református templomban került sor december 8-án a Királyhágómelléki Református Egyházkerület őszi/téli közgyűlésére.
Egyházkerületi közgyűlés

A közgyűlés Bara László érmelléki esperes igehirdetésével kezdődött. A mintegy kétórás ülésen elfogadták a 2024-es esztendő egyházkerületi költségvetés-tervezetét, valamint a következő év missziói tervét. Az ülésen átadták az Pro Partium, illetve az M. Nagy Ottó díjat. 

Alább a Missziói Ügyosztály előterjesztését olvashatjuk (az előterjesztést Rácz Ervin generális direktor és Ghitea-Szabó József előadótanácsos jegyzik).


Főtiszteletű Közgyűlés!

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Missziói Ügyosztálya révén tevékenyen szeretne bekapcsolódni a Magyar Református Egyház Missziói Szolgálatával együttműködve a „2024 – az élő Ige éve” tematikus egyházi eseménysorozatba.

Isten Igéje nem csak beszéd, hanem cselekedet és történés. Isten Igéje élő és ható üzenet, Életnek beszéde.  Ennek a bizonyosságnak mentén szeretnénk felépíteni a 2024-es év eseményeit a missziói szolgálat szempontjából. 

Meglévő, működő egyházi eseményeinket szeretnénk e tematika szerint frissíteni, újabb élettel megtölteni. Már maga a közös téma és az ahhoz való csatlakozás is egységesebb képet ad Egyházkerületünk gyülekezeteiről. Újdonság lehet, hogy eseményeink nagyobb nyilvánosságot és nyitottságot kapnának missziós cél érdekében.

Az élő Ige évének alapvető célja, hogy ne plusz terhet jelentsen, amellyel a gyülekezeteknek foglalkozni kell, hanem olyan lehetőség, amely segíti a hitélet különböző területeit.

Az élő Ige évének reménysége, hogy az Isten élő Igéjéhez való közeledés egyházon belüli lelki megújulást eredményez. Hozzásegít ahhoz, hogy egységesebben és érthetőbben tudjunk közvetíteni hitünkről, értékeinkről az egyházon kívül állók irányába.

Fontos célkitűzés az is, hogy az Egyházkerületben elszórtan működő, és nem igazán ismert kezdeményezések ismertebbekké váljanak, egymásra találjanak, erőt és bátorítást nyerjenek, erejükben, küldetéstudatukban megerősödjenek. Továbbá az együttműködés és egymás megismerése által sokat tanulhatnánk egymás jól bevált kezdeményezéseiből.

Az élő Ige éve tematika megjelenik internetes felületeink (napi igehirdetések YouTube csatornán, facebook-os közlések) tartalmában, az egyházkerületi sajtó hasábjain (Harangszó gyülekezeti lap folyamatos közléseiben) és kiadványainkban (kazuáliák, imádságos könyv megjelentetése) is.

A „Templomok éjszakája” elnevezésű kezdeményezés meghonosítása is része a tervnek. Ezek kidolgozását Kánya Zsolt Attila, lelkipásztor, lelkészi jegyző vállalta magára. 

A Közgyűlés elé tárt javaslatunk, hogy a lelkesedés megtartása, praktikussági okok, és a változatosság kedvéért is az elkövetkező időszakban minden második évben legyen ügynevezett központi, azaz egyházkerületi rendezvény. Így felváltva követnék egymást, és kaphatnának hangsúlyt az egyházmegyei és egyházkerületi rendezvények. Ennek értelmében 2024 az egyházmegyék esztendeje, ami az egyházi eseményeket illeti. A központi költségvetési alapból az egyházmegyéknek lehetősége nyílik megpályázni eseményeik lebonyolításának finanszírozását.