KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2024 május 27.

REndítŐ, felemelŐ – Királyhágómelléken, Krisztusban, közösen

Harmadik alkalommal került sor a Rendítő ifjúsági konferenciára a szilágysági Krasznán.
REndítŐ, felemelŐ – Királyhágómelléken, Krisztusban, közösen

A mai fiatalokat nem lehet Krisztus köré gyűjteni. Vagy mégis? Harmadik alkalommal került sor a Rendítő ifjúsági konferenciára a szilágysági Krasznán. Az egyházkerület minden részéről, Resicabányától Nagybányáig, mintegy 800 fiatal vett részt a rendezvényen. Az alkalom mottója a Felemel! volt. 

Szombaton délelőtt 10 órakor zsúfolásig megtelt a krasznai református templom, nagyrészt fiatalokkal és az őket kísérő felnőttekkel. A krasznai ifjak kitűnő szervezői és felvezetői voltak az alkalomnak. A REndítő Worship Collective csapata vezetett a dicsőítésben. Köszöntött Bogdán Szabolcs János püspök,  Vékony Zsolt József ifjúsági előadó és több királyhágómelléki ifjúsági program került bemutatásra.

Mike Pál magyarkéci lelkipásztor tartotta a főelőadást Ő felemel! Tériszonyod van? címmel. Az az érzésem, és sajnos, a tasztalatom is, hogy itt nagyon sokan nem Jézusra várnak, és ezt nem is tudják. Nem Jézusra várnak, hanem Dopaminra. És az a helyzet, hogy  “Dopamin elvtárs” készséggel beül a templomba, és olcsón kínálja magát a szervezőknek is. Ő az, aki egy kis élmény hatására, egy kis izgalom hatására, egy jó zene hatására, egy jó kis mozgás, tánc hatására, egy jó posztolási lehetőség hatására, egy jó csaj, egy jó egy jó pasi, de egy jó kaja hatására is készséggel termelődik az agyunkban, és nagyon feldobottá tesz bennünket. Nem, nem felemel. Annyi ereje nincs. Neki nincs hosszú távú ereje, hogy felemeljen, és ne engedjen el, hanem tartson, kitartóan. Az ő izomzatát nem így képezték. Ő annyit tud, hogy feldobjon. Vigyázz, visszaeséskor már nincs itt. Így hát “Dopamin elvtárs”, jobban mondva a hiánya akkor is üt, amikor visszaérkezel. Amikor leszállsz. Lezuhansz. Sőt. Akkor üt igazán. – mondta az előadó, aki Máté evangéliuma 17. részében található történetet idézte az ifjaknak, amikor Jézus a Thábor hegyére ment fel három tanítvánnyal. A történet ezzel a mondattal ér véget: “Amikor pedig föltekintettek, senkit sem láttak, csak Jézust egyedül.” Tudod, mikor leszel igazán felemelve? Amikor csak Jézust látod egyedül. Amikor csak Jézusra lesz szükséged. Nem Jézus és a…jó zene. Nem Jézus és a jó… előadó. Nem Jézus és a jó…társaság. Nem Jézus és a jó….kávé. Nem Jézus és a jó…mittoménmi. Csak egyedül Jézus. Csak egyedül Ő.

A figyelemfelkeltő, “ütős” előadás után ebédszünet következett, majd különböző mühelybeszélgetésekbe, kiscsoportokba gyülekeztek a jelenlevők, nagyrészt a helyi iskola tantermeibe. Hallhattak a női lélekről, a leválásról, függőségekről, kreatív életvezetésről, valláskárosultságról, családról, csodákról, szorongásról, tévtanításokról… részt vehettek Láthatatlan színházban és egyéb programokon.

Az alkalomsorozat záróakkordjaként a FUNDAMENTUM együttes szolgált, Székelyudvarhelyről érkezve. Az evangelizációs istentiszteleten igét hirdetett a zenekar egyik tagja, Ferkő Andor lelkipásztor. Jelképesen szólva egy kulcsot kaptak az ifjak, melyen bemehetnek úgymond a második ajtón. Az első ajtót a lelkipásztoruk, azaz az őket kísérő felnőttek nyitották ki azzal, hogy elvitték őket az alkalomra, a második ajtó a szívük ajtaja, melynek kulcsa az ő kezükben van.

Rácz Ervin Lajos

Forrás: https://refszatmar.eu/rendito-felemelo-kiralyhagomelleken-krisztusban-kozosen/