KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

A Szatmári Egyházmegye új esperesi hivatala

Ifj. Koszta Endre, Szatmári Friss újság
A Szatmári Református Egyházmegye elnöksége február 8–án, kedden délelőtt mutatta be a helyi média képviselőinek az új esperesi hivatalt, amely a Szatmárnémeti Református Gimnázium épületében kapott helyet.
A Szatmári Egyházmegye új esperesi hivatala

Közös összefogás eredménye

A Szatmári Református Egyházmegye elnöksége február 8–án, kedden délelőtt mutatta be a helyi média képviselőinek az új esperesi hivatalt, amely a Szatmárnémeti Református Gimnázium épületében kapott helyet.

Ifj. Koszta Endre

Nagytiszteletű Kovács Sándor esperes, Király Lajos főjegyző, Csűry Miklós főgondnok és Rácz Ervin szóvivő kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartott a szatmári média megjelent munkatársainak a Szatmári Református Egyházmegye új esperesi hivatalának tanácstermében, ahol az egyházmegye vezetői bemutatták a Szatmárnémeti Református Gimnázium épületébe költöztetett intézményt. Nt. Kovács Sándor Isten iránti háláját fejezte ki, hogy az új esperesi hivatal végre méltó helyet kapott. „Hisszük és valljuk, hogy az ősi Alma Mater épületében végre igazi otthonra találtunk” — fogalmazott az egyházmegye vezetője. Ezt követően Csűry Miklós, egyházmegyei főgondnok vette át a szót, aki mindenekelőtt kihangsúlyozta, hogy az egyházmegye lelkészi kara támogatásának köszönhetően választották meg főgondnoknak, ezt a tisztséget elmondása szerint megtiszteltetésnek veszi,  ugyanakkor nemes feladatnak tekinti. „Azért vállaltam el a főgondnokságot, hogy egyházunk megújulásában aktív szerepet vállaljak” — vallotta a nyilvánosság előtt Csűry Miklós. A főgondnok hozzátette, hogy szeretné, ha az új esperesi hivatal a fény forrása lehetne az egyházmegye valamennyi református híve számára. Király Lajos espereshelyettes beszédében kiemelte: „Arra fogok törekedni, hogy új esperesi hivatalunk nemcsak református egyházmegyénknek, hanem az oktatásnak és a művelődésnek is valódi központja legyen”. A főjegyző ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a küzdelmes és kitartó munka hónapokig tartott, de megérte a fáradságot, hiszen ennek eredményeképpen készülhetett el az új esperesi hivatal. „Új székhelyünk egy közös, hatalmas erejű összefogás eredménye, amelyért köszönet illesse mindazokat, akik bármilyen formában hozzájárultak a kitűzött cél eléréséhez” — tette hozzá az egyházmegye esperes–helyettese.

Közel 90 ezer lejből

Nt. Kovács Sándor esperes lapunk kérdésére elmondta, hogy az esperesi hivatal létrejöttének összköltsége megközelíti a 90 ezer lejt, mely pénzösszegnek a felét a Szatmár Megyei Tanács biztosította. „Ezúton is köszönetet mondok Csehi Árpád–Szabolcs megyei tanácselnök úrnak az erkölcsi és anyagi támogatásért” — fogalmazott az egyházmegye vezetője. Az esperes ezt követően kifejtette, hogy a megye vezetőségétől kapott 43 500 lejes pénzösszeg teljes egészében elegendő volt az esperesi hivatal új bútorzatának megvásárlására, azonban még ugyanennyi pénzt saját erőforrásból teremtett elő az egyházmegye vezetősége. Az esperesi hivatal ünnepélyes felavatására február 11–én, pénteken kerül sor, amikor is Főtiszteletű Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke megáldja az egyházmegye új központját.