KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Megemlékezés a deportáltakról

A KRE sajtóosztálya
Két évtizede minden januárban Bihar megye német közössége megemlékezik arról, hogy 1945-ben kényszermunkára hurcolták a Szovjetunióba a romániai németajkú fiatalokat.
Megemlékezés a deportáltakról

Megemlékezés a deportáltakról

Két évtizede minden januárban Bihar megye német közössége megemlékezik arról, hogy 1945-ben kényszermunkára hurcolták a Szovjetunióba a romániai németajkú fiatalokat. Hatvanhat éve a bukaresti Rădescu-kormány moszkvai nyomásra beleegyezett, hogy a II. világháborús kárpótláshoz ötéves munkával járuljanak hozzá a romániai németek. Körülbelül 75 ezer németet (illetve német származású, vagy németes nevű erdélyi embert) vittek el 1945 elején Romániából, a 17-45 év közötti férfiakat és a 18-30 év közötti nőket. Összeszedték, és a januári fagyban fűtetlen marhavagonokban útnak indították őket. Bihar megyéből 742 személyt vittek el – Nagyváradról, Palotáról, Szentjobbról és Köröstarjából. Máramarosszigeten keresztül hagyták el az országot a vonatok, az ukrajnai Don-medence bányáiba és Szibériába vitték a munkaerőt. Nagyon sokan megbetegedtek, körülbelül tízezren meghaltak. Akik túlélték és hazajöttek, azok közül is sokan örök életükre betegséggel küszködtek. 
A németek deportálása 1950-től folytatódott, de nem a Szovjetunióba, hanem a Bărăganra, a Duna-csatornához, vagy a szerb határ közelébe vitték őket kényszermunkára. 
Tavalytól az erdélyi történelmi magyar egyházak is megemlékeznek a deportáltakról. Emlékezzünk rájuk imádsággal január 16-án!