KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Romamisszió - kihívás az egyháznak és a diakóniának

Farkas Zsolt, előadótanácsos
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület szervezésében került sor a Második Nemzetközi Romakonferenciára, Debrecenben 2011. április 1-3. között.
Romamisszió - kihívás az egyháznak és a diakóniának

Romákkal való munka – kihívás az egyháznak és diakóniának-
Nemzetközi műhely

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület szervezésében került sor a Második Nemzetközi Romakonferenciára, Debrecenben 2011. április 1-3. között. A konferenciasorozat első alkalma, ahogy arról már beszámoltunk, októberben került megszervezésre, Nagyváradon. Négy ország, tíz romákkal foglalozó szervezete, az intézmény vezetője valamint roma munkatársa vett részt ezen az alkalmokon. Az első konferencia az ismerkedésről, a szervezetek munkájának bemutatásáról szólt, amely azzal folyatódott, hogy a két konferencia közötti időszakban a szervezetek meglátogatták egymást és elkezdtek közös projektekben gondolkozni.


A Második Nemzetközi Romakonferencia már arról szólt, hogy ezeket a projekteket a szervezetek bemutatták és különböző szakemberek segítségével méginkább kidolgozták. 
A Debrecenben megszervezett konferencián a következő szervezetek, alapítványok vettek részt:


Baráti Missziós Szolgálat, Jánoshalma, Magyarország
Bund Evangelisch-Freikirchlicher Gemeinden in Deutschland, Wustermark, Németország
Christian Humanitarian Bread of Life, Belgrád, Szerbia
Diakónia Keresztyén Alapítvány, Kolozsvár, Románia
Ecumenical Humanitarion Organization, Novi Sad, Szerbia
Diakonisches Werk Bayern, Nürnberg, Németország
Diakonisches Werk Württemberg, Stuttgart, Németország
Diakonie Rheinland - Westfalen-Lippe, Düsseldorf, Németország
Királyhágómelléki Református Egyházkerület Cigánymissziója, Nagyvárad, Románia
Magyarországi Evangélikus Lutheránus Egyház Cigánymissziója, Budapest, Magyarország
Tiszántúli Református Egyházkerület Cigánymissziója, Debrecen, Magyarország 

kep

A konferencia Ft. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének igei szolgálatával kezdődött. Az üzenet szívhez szólóan arról beszélt, hogy nem kell a szőnyeg alá seperni még a negatív dolgokat sem, hanem ki kell mondani a jót és a bűnt is, a fehéret és a feketét. A mi szolgálatunkban nagyon fontos, hogy tiszta látásunk legyen.
A konferencián romákkal foglalkozó szakemberek előadásait is meghallgathattuk, mint például a budapesti Roma Right Centre (Roma Jogi Központ) és az ugyancsak budapesti központú Roma Education Fund (Roma Okatási Alap) részéről érkezetteket. Az előadásokból megtudtuk azt, hogy ezek a nemzetközi romákkal foglalkozó intézetek miképpen látják a romák jogi illetve oktatási helyzetét, és melyek azok a pontok, ahol összefogással vátoztatni lehet.
Lehetőségek, tapasztalatok a roma programok anyagi támogatása területén címmel Hortobágyi Anna, kutatási és monitoring koordinátor előadást tartott, aki felvázolta azokat a lehetőségeket, amelyek a romákkal való munka anyagi bázisait adhatják. A legfontosabb - az előadó szerint -, hogy tudjuk, mi az amit meg akarunk valósítani. Így a szükséges forrást is megtalálhatjuk. 
Ezek után kiscsoportos foglalkozásban a csapatok kidolgoztak és bemutattak egy-egy olyan projekttervet, amelyet hasznosnak tartanak a saját szervezetük működésének, illetve fejlesztésének szempontjából. Sok érdekes ötlet és terv látott napvilágot. Ezek teljesebb kidolgozásához segített hozzá a debreceni romák helyzetének bemutatásáról szóló előadás, amelyet a Tiszántúli Református Egyházkerület cigánymissziósa Gregussné Buzas Irén tárt a hallgatóközönség elé. Az előadás summája az, hogy a legnagyobb gond a szegénység, amelyből szinte lehetetlenség kitörni segítség nélkül, még akkor is ha jó képességű emberről van szó.
Közös munka, közös gondolkodás azért, hogy az egyház tudjon egy olyan választ adni a romakérdésre, amely elsősoban a lélekből indul és az embert kívánja megtalálni. Ez lenne célja a szolgálatunknak. 
A következő találkozó októberben lesz Budapesten. A terv az, hogy több ország politikusait meghívjuk és azokat a tapasztalatokat, amelyeket felismertünk, közös erővel próbáljuk kamatoztatni, illetve a nehézségeket megoldani. Mindezen legyen az Úr áldása!

2011. április 10.

Farkas Zsolt
előadótanácsos, Királyhágómelléki Református Egyházkerület