KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Magasztos áldozathozatallal

Csűry István
Magasztos áldozathozatallal
Magasztos áldozathozatallal

Magasztos áldozathozatallal


   Lorántffy Zsuzsanna románoknak alapított és Fogarason megépített iskolája ma 355 éves. A „temérdek nagy tudatlanságban” veszteglő románság - az akkori magyar Erdélyben- máig sem követett fejedelmi gesztusban részesült. A többségi nemzet fejedelemasszonya pénzét és birtokát nem kímélve „jövendőbéli hasznokra” Scholát hívott életre. 
   Lorántffy Zsuzsanna közel négy évszázaddal ezelőtt, megelőzve minden nemzeti kisebbség pozitív diszkriminációját reménylő 21. századi álmot, párját ritkító üzenetet küldött a világba. Felismerte, hogy minden kisebbséget saját értékei fölött való önrendelkezésre kell segíteni, hogy a megalázó alárendeltségből felszabadultan méltóságteljes országépítő nemzetiségiek vegyék közre a magyar nemzetet. A fogarasi iskola nem a román kisebbség követelésére, nem a román anyaország támogatásával, hanem kizárólag a fejedelmi jótét lélek akaratából és ajándékából származott. 
   Lorántffy Zsuzsanna utódaiként, az Erdélyben 444 évvel ezelőtt a világon először törvénybe iktatott vallás- és lelkiismereti szabadság jegyében, szeretnénk úgy ünnepelni, hogy szülőföldünkön biztonságban érezzük templomainkat és iskoláinkat egyaránt.

Csűry István 
püspök